Főoldal BLOG Gépek az állattenyésztésben 6+1 ok, amiért szó szerint nagyot kaszálhat a gazda egy új New Holland silózóval

6+1 ok, amiért szó szerint nagyot kaszálhat a gazda egy új New Holland silózóval

29. 05. 2024 , AGROTEC Magyarország Kft.

Hamarosan elérhető a gazdáknak a 2024-es „Állattartó telepek korszerűsítése” pályázat, ami soha nem látott támogatással jutalmazza a fejlesztéseket, új telepek létrehozását és egy sor korszerűsítési beruházást, például gépek vásárlását.

Az állatjóléti törekvéseket most érdemes a gyakorlatba ültetnie a gazdáknak, az 5 milliárd forintos keretösszegből ugyanis a legmagasabb támogatásokat valószínűleg ezen a területen utalják ki.

Itt jön képbe a gépparkfrissítés és a silózógépek beszerzésének fontossága. A jó takarmány szó szerint kincset ér. A megvásárolható szálas- vagy zöldtakarmány beltartalmi értéke sokszor nem megfelelő, ennek ellenőrzése legalábbis körülményes.

Ha viszont a gazda a saját maga által termeltet takarítja be, egyrészt olcsóbban jut jobb minőségű takarmányhoz, másrészt alacsony terményfelvásárlási ár esetén csökkenti a veszteséget a szántóföldi termények feletetésével.

Aki jövőre és a következő évtizedekre szeretné magát bebiztosítani, annak speciális gépekben kell gondolkodnia. Olyanokban, amelyekkel még az alternatív takarmánynövények felé is fordulhat, akár csak a több európai piacon a silózók eladási listáit vezető New Holland Forage Cruiser betakarítógépeivel. Ezt pedig mikor tegye meg, ha nem most, a bőkezű, 50-65% vissza nem térítendő támogatások érkezésekor.

A New Holland FR silózógépek 6+1 behozhatatlan előnye, ami befektetéssé formálja a kiadást

Lőrincz István, az AGROTEC Magyarország Kft. termékmenedzsere a New Holland FR Forage Cruiser silózókra esküszik. A modellpaletta 5 gépből áll: FR 480, FR 550, FR 650, FR 780 és FR 920 közül lehet válogatni. Az abszolút arany középutas FR650-es modell 16 literes erőforrással lesz a gazda legjobb barátja. Minimálisan 653 lóerő leadására képes, amely mellé egy „szerény”, 2800 newtonméteres forgatónyomaték társul. A kincset érő tulajdonságai eköré épülnek.

1 – Egyszerre kisebb fogyasztást és nagyobb teljesítményt ígérő szemroppantó

Az FR silózószéria megbízható gépcsalád hírében áll műszaki téren, ráadásul üzemanyagfogyasztás-csökkentéssel jár a korábbi gépekhez mért teljesítménynövekedése. Mindez 0,5l üzemanyag/ tonna betakarított termény hatékonyságot jelent kukoricában a DLG adatai szerint.

A kabin és a motor közötti platformon érhető el a Variflow szemroppantó rendszer, amelyből összesen 11-féle alternatíva érhető el.

Hatékonyságnövelése lenyűgöző. A szemroppantó egy hidraulikus pumpa segítségével 2 perc alatt kiemelhető a terményáramból. A hengerek kivétele akár 40 lóerő megtakarítást jelenthet fűfélék betakarítása esetén. Ezáltal kisebb lesz a fogyasztás, a teljesítmény nő, és üzemanyag is spórolható.

2 – Egyedi behúzóház és aprítórendszer a New Holland silózóban, amelyek függetlenítenek a körülményektől

A gép egyik sajátossága Lőrincz István szerint, hogy egyenletes haladást biztosító dupla hidromotoros meghajtású behúzóházzal rendelkezik.

„Ez azért nagyon előnyös, mert a behúzóhengerek és az adapter meghajtása egy külön hidromotorral elkülönül, így az esetlegesen fellépő terhelésváltozások és anyagáramban történő változások nem lassítják le a behúzóházat. A szecskaminőség így állandó maradhat.”

A szecskahossz állandósága a két síkban elhelyezett, különböző profilokkal kérhető aprítókések miatt valósulhat meg. A szecskaméret opcionálisan állítható menet közben, ha a gazda Hydroloc hajtórendszerrel kéri a silózót.

A vágóasztalhajtás sebességét és a behúzóhengerek működését szinkronizálták a New Holland Forage Cruiserben. A terményáram-növekedésre így valós időben tud reagálni a gép, megakadályozva a takarmánytorlódást.

3 – A piac legnagyobb lendületével lehet munkába állni a szecskázódob-gigásszal

New Holland FR silózógépek szecskázódobját nem túlzás a piac egyik legnagyobbjaként emlegetni. A 710 mm-es, majdnem 700 kilós Góliát gyorsan legyűr bármilyen terményt, lendületi ereje a csúcsterhelést észrevétlenül küzdi le. Hétféle késkonfiguráció érhető el vele, különböző vágási hosszúságokat eredményezve.

4 – Széles terménycsatorna az egységes szecskázott takarmány titka a New Holland silózóiban

Kimagasló takarmányáteresztő képessége 860 mm-es terménycsatornával tűnik ki az önjáró silózók közül. „Széles terménycsatornával rendelkeznek a New Holland silózói, ami azért fontos, mert a terményszőnyeg vékonyabb, ezáltal egységesebb szecskaképet tud a gép előállítani” – hangsúlyozza ki a gép műszaki megoldásaival kapcsolatban Lőrincz István.

5 – Egyszerű adalékanyag-kijuttatás a 100%-os takarmánykontrollhoz

A gépen található még egy adalékanyag-kijuttató rendszer is. Az adalékanyagtank kapacitása 400 liter. A terménycsatornába fecskendezést végtelenül egyszerűen, a kabin monitorján lehet konfigurálni.

6 – Kényelmes silózó kabin, amivel minden folyamat a kezelő irányítása alatt marad

A gép kabinja kimondottan silózási feladatokra fejlesztett, a technológia és a kialakítás is silózási munkafolyamatra szabott, “nem egy second hand, épp rendelkezésre álló kombájnkabint emelt át a New Holland,” ahogy Lőrincz István fogalmaz.

A beltérben minden kézre áll, a 324°-os panoráma ablakokon ideális a kilátás a munkafolyamatokra. Két monitor áll rendelkezésre, a felsőn a gép működési paraméterei láthatók, az alsón pedig a precíziós kiegészítők ellenőrzése és beállítása folyhat.

A kidobó ventilátor mellett található automata zsírzó berendezés működését is a kabinból lehet időzíteni és állítani, mindössze néhány gombnyomással. A gép hátulján praktikus tárolórekeszek vannak, ha esetleg szükség lenne néhány szerszámra.

A hatékonyság mellett nemcsak a kabin, hanem az egész gép előtérbe helyezi a kényelmes munkavégzést. Lőrincz István szerint egy fárasztó munkanap végén kifejezetten üdvözlik a gépkezelők az automata pótkocsitöltő berendezést és felszereltségét. A felszerelt 3D kamera és a fényvisszaverők segítségével a gép pontosan kijelöli a helyet, ahol az ürítés automatikusan végezhető.

+1 ok: egy egyedi beltartalom-érzékelő rendszer, ami a kukorica mellé a pálmát is elviszi

A Forage Cruiser az állattartóknak egyik legértékesebb felszereltsége a beépített hozam- és nedvességmérő rendszer, amely opciósan kiegészülhet a Nutrisense beltartalom-érzékelő rendszerrel.

Ez a jelenlegi magyarországi takarmányproblémák kiküszöböléséhez igazi ütőkártyává teszi ezt a silózót, hiszen pontosan látszik, hogy milyen útvonalat követve tudjuk a terményszőnyeget úgy vegyíteni, hogy a takarmányérték optimális maradjon.

Ehhez a Nutrisense precízen feltérképezi, hogy az éppen betakarított terménynek milyen a fehérje-, a sikér-, a keményítő- és rosttartalma, mindezt pedig grafikusan meg is jeleníti egy térképes felületen.

A rendszerrel nemcsak költséghatékonyabban juthat a bendőkbe a keményítő és a fehérje, de pontosan kiszámolható az is, hogy a takarmány termőtalajának a következő évben milyen tápanyagokra lesz szüksége ahhoz, hogy újból megfelelően lássa el az állományt.

A betakarítógépek beszerzése most még jobban kifizetődik! Az ÁTK 2024 pályázat keretein belül ugyanis a vételár min. 50%-a megfinanszírozhatóvá válik egy jól megírt pályázati anyaggal.

ÁTK pályázatban 2024-ben akár 50-65% támogatással szerezhet be új silózógépet!
Gépértékesítőink a pályázatíró kiválasztásától kezdve a felszereltség kiválasztásáig teljes körű ügyintézéssel várják a gazdálkodók megkeresését az Állattartó telepek korszerűsítése pályázathoz:
www.agrotec.hu/kapcsolat
www.agrotec.hu/gepertekesito-kereso

Cikkünk megjelent az agroforum.hu oldalon.

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.