Főoldal BLOG New Holland gépek 1 millió palackot céloz évente ültetvényes precíziós gazdálkodással egy borászat

1 millió palackot céloz évente ültetvényes precíziós gazdálkodással egy borászat

30. 12. 2023 , Agrotec Magyarország Kft.

A hazai szőlészeteknél egyedülállónak mondható precíziós gazdálkodási rendszer a drónos állományfelmérést a levél- és talajvizsgálattal kombinálva jelölt ki zónákat, ami a tőkeléptékű tápanyagpótlás alapja.

10 év telt el azóta, hogy a Dubicz Borászat és Szőlőbirtoknál (Borpalota Kft.) teljes technológiai fordulattal a lédig borokról átálltak a palackos borkészítésre, de a kiváló ár-érték arányú friss, illatos, könnyed borokkal, valamint hordóban érlelt borkülönlegességgel azóta elért sikerek után ma már az 1 milliós palackszámot célozzák Gyöngyösön. Az ikonikus Borpalota eredeti tulajdonosaival a háttérben tradíció ehhez bőven akad, mintegy 120 év, de az értékesítés 80-90%-át multikon és nagykereken át bonyolítva az árverseny megnyeréséhez valami másra volt szükség. Ekkor fogalmazódott meg annak a hazai szőlészeteknél egyedülállónak mondható precíziós gazdálkodási rendszernek az ötlete, amely a drónos állományfelmérést a levél- és talajvizsgálattal kombinálva jelölt ki zónákat, hogy az adatokat egy vadonatúj hozammérős szőlőkombájn segítségével tegye a tőkeléptékű tápanyag-visszapótlás alapjává.

Az IKR Agrár Kft., valamint a dróntechnológiára és talajszelvényvizsgálatokra szakosodott partnerei és az AGROTEC Magyarország Kft. részéről beüzemelt új New Holland Braud 9070L szőlőkombájnnal a rendszer 2023 augusztusára állt fel, a 114 hektáros birtokon a szüret után várják az első kiértékeléseket.



precizios_szolo_-scaled-e1701688184805.jpg

Precíziós gazdálkodás szőlőültetvényben: Gyöngyösön csúcstechnológiával gyógyítják a világháborús sebeket

Géperőre berendezett szőlőmalom, transzmissziós kerekekkel hajtott szőlőprések, zománcozott csatornák a szőlőlének, amelyek 19 darab, Svájcban készült vasbeton- és üveghordót töltöttek meg – a Gyöngyös szívében álló Borpalota egy darabka európai szintű borkultúrát jelentett a Mátra déli lankáin az első világháború előtt. Az akkori sikertörténetet megakasztotta a háborús dúlás, majd a szocializmus, az újjászületés pedig 20 évvel ezelőttig váratott magára. Az egykori Oroszlán Fogadó helyén található épületegyüttes és a szőlőterületek ekkor kerültek vissza az eredeti tulajdonosi körhöz tartozó Dubicz család leszármazottaihoz, akik belevágtak a leromlott állapotú borászat és szőlők megújításába, újratelepítésébe. A könnyed, gyümölcsös, reduktív technológiával készülő fehérborok és a fahordós érlelésű, dűlőszelektált nagyborok készítését célzó pincészethez akkoriban csatlakozott Krizsai József birtokigazgató is, aki vállalta a feladatot, akkor is, ha az kétszeres kihívást jelentett.

„A Mátrai borvidék nem véletlenül hazánk második legnagyobb bortermelő területe, a kiváló vulkáni eredetű kőzeteket itt termékeny barna erdőtalaj fedi, amelynek köszönhetően errefelé a savak mindig kerekek, a borok pedig keresettek gyümölcsösségük és illatosságuk miatt. Egy olyan borászat életébe becsatlakozni, amely itt szándékozik kiváló minőségű gyümölcsöt és borokat előállítani, öröm volt 2013-ban, azonban volt benne kihívás is. Az egyik ok személyes: ugyan egri vagyok, de a tanulmányaimat itt végeztem Gyöngyösön, ezért valahol a tudásomat kellett itt bizonyítani. A kihívás másik része piaci természetű. A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok (Borpalota Kft.) egy minőségcentrikus teljes átalakulást kezdett meg, amikor csatlakoztam, a lédig borokról egy olyan szőlészeti-borászati rendszert kezdtek el az alapoktól kiépíteni, amely képes kiváló ár-érték arányon főként fehér-, de akár kiváló vörösborokat készíteni. Ehhez kialakítottuk a reduktív borokhoz lényeges feldolgozó-kapacitásokat, fém tárolótartályokat, most adtuk át az új, 3000 m2-es csarnokunkat, amely a borászati tevékenységünk központja lesz, megkezdtük a központi, 115 éves épületkomplexumunk átalakítását is, amelyben látványkonyhás étterem is helyet kap a turisztikai célú beruházás részeként.”
A borászat csúcsboraihoz a gyümölcsöt a Sár-hegy dűlőin található tőkék adják, a rétegvonalas, 10 hektáros területen nincs fix tő- vagy sortáv, a tőkéket ugyanis úgy telepítették, ahogy a kőzet engedte, míg a további 104 hektáron egységesen, a gépesítéshez és a precíziós gazdálkodás előkészítéséhez 240 cm-es sortávval és 80 cm-es tőtávval alakították ki a megújított ültetvényt. A megújuláshoz ugyanis a Dubicz Borászat esetében elengedhetetlen a termelés költségoptimalizálása, amelyhez a szőlészet birtokigazgatója a kitörési pontot az újító szemlélettel most kiépült ültetvényes precíziós gazdálkodási rendszerben látja.
 

precizios_szolo_2-600x537.jpg


„A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok (Borpalota Kft.) célja, hogy évi 1 millió palack borra bővítse a forgalmát. Az értékesítésünk 80-90%-a multikon és nagykereken keresztül történik jelenleg, ami azt jelenti, hogy évről évre komoly árversenyt kell megvívnunk. A költségek fedezéséhez és az árszint optimalizálásához ebben a környezetben az árainkat nem tudjuk növelni, az egyetlen út a költségek csökkentése, amihez kiaknázatlan lehetőséget láttunk a precíziós gazdálkodási rendszerben végzett tápanyagpótlásban, növényvédelemben. A fejlesztés elején járunk, megtörténtek a talajvizsgálatok, a levélanalízis megkezdődött, ennek a kiértékelése most van folyamatban. A rendszer kiépüléséhez lényeges lesz az első szüret is az új hozammérős New Holland szőlőkombájnunkkal, a betakarítás után ugyanis soronként végig tudjuk követni, hogy georeferáltan hogyan alakult a termésmennyiség. Attól kezdve szinte tőkeszintű pontossággal dolgozhatunk majd a tápanyag-visszapótlás terén, amitől a lombtrágyázás és a talajfeltöltő trágyázások terén várunk jelentős költségcsökkentést.

A magyar szőlészetekben szokatlanul összetett precíziós gazdálkodási rendszer kiépítésébe Krizsai József a birtok gépesítésében régi, megbízható partnerként dolgozó AGROTEC Magyarország Kft. közvetítésével vágott bele, a precíziós szolgáltatások ültetvényre adaptálásában az IKR Agrár Kft. részéről dr. Pecze Zsuzsanna irányítása alatt dolgoztak együtt több terület szakértői. A birtokigazgató szerint ugyan járatlan úton haladtak, de a résztvevők stabil szakmai tudásának és agilitásának köszönhetően a munkák olajozottan haladtak.
 

885x495.jpg


Hogyan lehet zónákra osztani egy ültetvényt? A drón mellett a természetes intelligencia a legfontosabb!

Az elmúlt néhány év vitathatatlanul a dróntechnológia terjedését hozta az agrárium minden területén. Több nagy gyártó az adatok elemzéséhez azonnali megoldásokat ígérő feldolgozó szoftvereket is elérhetővé tett a legújabb multispektrális kamerákkal szerelt drónjaihoz, így adódik a kérdés: a szőlőültetvények felmérését, zónázását nem tudja-e egy gazdaság magának elvégezni saját drónnal?

Turbéki Richárd, az AGRON Analytics Kft. ügyvezetője, aki 2017 óta az Agrártudományi Kutatóközponttal közösen elemzi a drónokkal gyűjthető kamerafelvételeket, azon az állásponton van, hogy ez a leegyszerűsítés ugyan jól hangzik, de végül semmi máshoz nem vezethet, mint csalódáshoz a termelő oldalán. A szakértő szerint a precíziós gazdálkodás különösen ültetvényekben csak rendszerben és speciális szaktudást alkalmazva járhat sikerrel.
 

precizios_szolo_talaj-600x451.jpg


A precíziós gazdálkodás egész egyszerűen logikus, józan paraszti gondolkodás az összes létező, rendelkezésre álló eszköz felhasználásával. Az ültetvényekben különösen fontos hozzá a dróntechnológia és az adatokat elemezni képes mesterséges intelligencia, de mindez csak akkor hasznos, ha mellette a talaj- és levélvizsgálatok, gépesítés mind szakértői kézben van. A technológia ugyanis csak eszköz, a mesterséges intelligencia is csak a természetes intelligencia kezében tud jól működni, nem lehet pótolni az embert, az határozza meg ugyanis a gépekkel elérendő célokat és módszereket. Miért? Kezdjük azzal, hogy nem mindegy, hogyan repülünk be egy drónnal egy több tíz hektáros táblát. A kiértékelhető drónos felvételekhez ugyanis alapelvárás, hogy a drón azonos távolságra legyen a növényektől, az ültetvények pedig általában nem sík terepen helyezkednek el, tudni kell, hogyan irányítsuk megfelelően az eszközt. A másik problémát az jelenti, hogy a tápanyag-ellátottság és állományállapot feltérképezése során a sorközökre és gyomokra nem, csak a szőlőre kíváncsi a gazda. Márpedig egy sima drónos felvételen még a legjobb kamerával is ott lesz egyben a képen a sor és a sorköz is, amit önmagában egy adatelemző szoftver összemos” – sorolja a nehézségeket Turbéki Richárd.
 

precizios_szolo_3-scaled.jpg


A látható és a multispektrális tartományban készült felvételek ugyanis komoly adatbázisokat tartalmaznak, egy képkocka akár 65 000-féle értéket is magában rejthet, de ezt csak akkor lehet értelmezni, ha van viszonyítási alap. Ez a magyar viszonyokra nem állt rendelkezésre, ezért a cégnél az Agrártudományi Kutatóközponttal közös munkával maguk kezdték azt felépíteni. A többéves munka során kilogrammos pontossággal vizsgálták, milyen értéket – milyen színt – mutat egy térkép, ha az állomány nem kapott tápanyagot, mi történik 20-40-60 kg meghatározott kijuttatás esetén.

Végül olyan technológia született, ami a szőlészeteknek 3-4 év előkészítő munkát spórol meg.

„Egy olyan szőlészeti állományfelmérés esetében tehát, mint amit a Borpalota Kft.-nél végeztünk, kitűztük a célokat, meghatároztuk hozzá azt a felbontást, amiből kinyerhetjük azokat az adatokat, amikre szükség van, RTK-jellel biztosítottuk a lefedettséget a centiméteres pontosságú munkához, majd pontos felmérést készítettünk. Ezután következett az adatok feldolgozása, amihez kihasználtuk a specialitásunkat: mi ugyanis olyan szoftvereket, algoritmusokat készítünk, amelyek célhoz kötve elvégzik a felvételek értékelését. A szőlő esetében ki tudjuk vonni a felvételekből a sorközöket, a sorok értékeit interpoláljuk, addig dolgozunk, amíg olyan zónáink nem lesznek, amik csak a szőlőt tartalmazzák. Ez azért lényeges, mert a legújabb precíziós gazdálkodáshoz megalkotott munkagépek sem képesek pontszerű, tőkékre szabott kijuttatásra, a traktornak, szórókeretnek zónaszintű eltéréseket kell látnia, ezt készítjük elő.”

Turbéki Richárd hangsúlyozza, olyan munkáról beszélünk, amit műholdas felvételekkel nem lehet pótolni.

„Gondolhatnánk, hogy a műholdas távérzékelést pont erre találták ki, azonban ezzel több probléma is akad: a műhold nem áll folyamatosan a táblánk felett, néhány naponta nagy sebességgel suhan át országunk és a kontinens felett. Ha éppen felhős az idő, az adatok használhatatlanok lesznek, hiszen nem látjuk a táblát. Ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy a műholdas felvételeken egész egyszerűen nem lennének láthatóak a szőlőtőkék, hiszen a műholdas felbontás 10 × 10 méteres, a sor szélessége pedig kb. egyméteres. Így pontosan ekkora terület lenne a digitális felvételen egyetlen képpont, ami számunkra nem jelentene elég információt. A drón akkor repül, amikor akarjuk, és a felbontása olyan nagy, hogy képes tűélesen mutatni a sorokat, egyedeket és elég levélfelületet lát ahhoz, hogy az azokról visszaverődő fényt vizsgálva megállapítsa az adott tápanyag-ellátást és a növény általános egészségi állapotát. A drónos megoldás ráadásul rendkívül gyorsan képes nagy területeket felmérni, kb. 4-5 nap leforgása alatt több mint 100 hektáros területről kapunk centiméter pontos elemzéseket. A teljes repülési idő itt 5-6 órát vett igénybe, a munka oroszlánrésze a számítógépeken történik.”
 

precizios_szolo_okostelo-600x661.jpg


Talajelemzés az ültetvényben: a megtérüléshez nem elég a (talaj)felszínt kapargatni a termelőnek

Dombvidéki területeken a nyereséges és fenntartható gazdálkodáshoz nem lehet figyelmen kívül hagyni a talajt és annak okszerű művelését. A 2007 óta talajtani, tápanyag-gazdálkodási és precíziós szaktanácsadással foglakozó Csernozjom Kft. ügyvezetője, dr. Vona Viktória szerint a precíziós talajmintavétel és elemzési munka épp ezért alapvető fontosságú a nyereséges termeléshez.

„Az évek során többszörösen visszaigazolódott, hogy a távérzékelési módszerekkel felderített talajheterogenitások ok-okozati feltárása bőségesen megtérül a termelőknek. Az IKR Agrár Kft.-vel azon dolgozunk, hogy ehhez komoly szakmai alapon lefektetett munkával hiteles információi legyenek a szántóföldi vagy épp ültetvényes partnereknek. A növénytermesztés legfontosabb közegének – a talajnak – az ismerete ugyanis kiemelt jelentőségű. A talaj ugyanis egy olyan, térben és időben is változó rendszer, mely a felszínen mintázatot/foltosságot, a felszín alatt pedig rétegzettséget mutat. Ha pontosabb képet szeretnénk kapni a talajaink állapotáról, a precíziós talajtani vizsgálatok nem korlátozódhatnak kizárólag a legfelső 30 centiméteres réteg tápanyag-ellátottságának vizsgálataira. Fontos megismerni talajaink rétegzettségét 100 centiméter mélységig, hogy az esetleges talajhibákra, a talajfizikai, -kémiai eltérésekre is fény derülhessen. Ha pedig mélyebbre nézünk, és nem csak a felső 30 centimétert vizsgáljuk, számos, a termelést korlátozó talajtani problémát találunk. A talaj részletesebb vizsgálatával kiderülhet, hogy amit tápanyag-hiánynak gondoltunk, az például egy túlságosan meszes talaj miatti tápanyagfelvételi probléma, vagy épp a korábbi évek túlzó tápanyag-kijuttatása okán egy olyan tápelem mennyisége nőtt meg, ami gátolja más, alapvető tápelemek felvételét.”

A Borpalota Kft. esetében a célt az jelentette a szakértői csapat számára, hogy a drónos felvételek, illetve és talajvizsgálatok és a tápanyag-ellátottság eredményeit a térbeli, térképes megjelenítés mellett rendszerbe helyezzék, és a termelői gyakorlat számára hasznosítható információkká, jó gyakorlatokká formálják.

„A Borpalota Kft.-nél végzett munkánál elmondhatjuk, hogy egy igen alapos állapotfelméréssel kezdtünk (táblahatárok digitális rögzítése, hozam-, zóna-, biomassza-vegetációs és talajvizsgálatok), be kellett gyűjteni azokat az adatokat, amelyekből kiindulva javítani lehetett a termelési gyakorlatokon, megkezdődhetett a digitális átállás az ültetvényben. A termelés során gyűjtött adatokat tároltuk, rendszereztük, feldolgoztuk és a gazdálkodás számára hasznos gyakorlati információkká alakítottuk át. A megfelelő alapállapot-felmérés, precíziós adatgyűjtés után jelenleg azon dolgozunk, hogy segítségünkkel a termelő racionálisabb alapokra tudja helyezni a döntéshozatalt, a ráfordítások, amiket a megvásárolt precíziós gépparkkal megvalósít, indokoltak és okszerűek legyenek, jó befektetéssé váljanak a jövőben. A munkát egy, a trendek követését biztosító monitoring is kiegészíti, a kitettség ugyanis csak akkor csökkenthető, ha folyamatosan követjük kultúrnövényeink állapotát és igényeit. Ezzel kevésbé válik kiszolgáltatottá a munka az elemeknek, csökkenthető az inputanyagok felhasználása, az adatokkal pedig tovább javítható a termelői gyakorlat hatékonysága. Az elkövetkezendő kétéves periódusban ezen dolgozunk az IKR Agrár és az AGRON Analytics Kft. szakértőivel közösen.”

precizios_szolo_kombajn_newholland-600x495.jpg

„New Holland ültetvényes traktorokkal dolgozunk, az előző szőlőkombájnunk is egy Braud 9090-es volt, amivel tökéletes minőségben lehet szüretelni, a növényvédelemhez egy Berthoud Cruiser permetezőegységet használunk, ami szintén tökéletesen bevált. A domboldalon, akár sáros terepen a növényvédelemhez lényeges 10-12 km/h sebesség tartásához kell erőtartalék, de az a Braud gépekben megvan. Az új gépnél a fejlődés a kabinban is jelentős, a légszűrés és a kezelőszervek is jobbak lettek, semmiért nem kell kiszállni munka közben a kezelőnek. A háttér szintén kiváló, az AGROTEC Magyarország Kft. Füzesabonyban található központjával jó együtt dolgozni, bármi felmerül, azt gyorsan, pontosan megoldják.”

Braud 9070L szőlőkombájn: nagyobb teljesítmény a precíziós gazdálkodás nehézfegyverzetével, csökkentett fogyasztással

A New Holland megújult Braud 9000-es szőlőkombájn-szériájával nemcsak a szlogen szintjén lesz a szüret a lehető legrövidebb. Varga Zsolt gépértékesítő szerint, aki a térségben kiemelten foglalkozik a szőlészeti termelők igényeivel az AGROTEC Magyarország Kft. csapatából, a tudást jól mutatja, hogy a térségben az utóbbi években 30 ilyen szőlőkombájn állt munkába, és azóta egyetlen gazdaságban váltottak csak gépmárkát.
 

Kepernyokep-2024-06-26-132510.png


„A lehetőségek terén minden tekintetben maximumot képvisel az a Braud 9070L New Holland szőlőkombájn, amit a Borpalota Kft.-nek adtunk át. A gépet GPS-antennával szereltük fel, valamennyi funkció vezérelhető az az IntelliView™ IV érintőképernyős monitorról, a rendszer pedig az Automated Crop Setup (ACS) funkció segítségével elmenti a szüretelési beállításokat is. Ezeknek a kombájnoknak gyakorlatilag minden futóműve hidraulikusan állítható, a talajkövetést biztosító hidraulikus vázon található a hozammérés adatait szolgáltató súlyérzékelő, amivel ürítésenként mérhető a gyümölcsmennyiség. A gép leszedi a gyümölcsöt, végez egy kalibrációt, leméri a súlyt, majd üríti a termést, végez egy újabb kalibrációt, és újrakezdi a folyamatot. Gyakorlatilag soronként megmutatja az ültetvény eredményeit, segít pontosítani, hogy a tábla egyes zónái mire voltak képesek. A táblán belül a GPS-szel tájékozódik a gép, azonban ilyen érzékeny kultúrában nem bízhatunk semmit a véletlenre. Ezért a sorvezetést egy, a fülke elejére szerelt lézeres szenzorral végzi a SmartSteer automata kormányzási rendszere, ami azt is látja, ha egy tőke néhány centit kilóg a sorból, és korrigálja a kombájn haladását. Ezt a kombájnt is felszereltük a New Holland meteorológiai állomásával, ami a növényvédelemnél szolgálja a létakarékosságot. A gép érzékeli például, ha jobbról fúj 3 km/h-val a szél, ehhez optimalizálja a haladást és a permetezőkeret fúvókáit. Megfelelő precíziós gazdálkodási háttérrel és pontos adatokkal tehát mindent megad, ami a költségcsökkentéshez lényeges lehet egy szőlészetben.”

A cikk megjelent a MMG Borászati Füzetekben valamint online is a magyarmezogazdasag.hu portalon. 

AGROTEC Magyarország Kft.
Cím
: 2900 Komárom, Puskás Tivadar utca 4/a

Telefon:
+36 34 568 520

E-mail
info@agrotec.hu

Írj nekünk

Személyes adatait a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint kezeljük.